Egy év a JL-ben?

Jeunesse-Lumière_Magyarország.png
10289-Montage jl n39OK-1.jpg


Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kik vagyunk?

A Jeunesse-Lumière (Ifjúság-Világosság, rövidítve JL) Nemzetközi Katolikus Evangelizációs Iskola 1984-ben született Franciaországban. Daniel-Ange, belga származású bencés szerzetes, hallgatva a Szentlélek hívására, azzal a céllal alapította meg, hogy lehetővé tegye 18 és 30 év közötti fiatalok számára, hogy ők is részt vehessenek az Új Evangelizációban.

Magyarországon Roska Péter atya, az Esztergom-Budapesti egyházmegye papja hívta életre ezt a missziót.

2019 és 2021 között 5 fiatal fordult meg a francia és az olasz közösségben, hogy az ott szerzett tapasztalattal 2021 szeptemberében Magyarországon is megnyithassa az Ifjú Lápás Közösség a kapuit azok számára, akik itthon szeretnének részt venni magyarul ebben a missziós évben.

Mindent egybevéve, eddig már egy tucatnyi magyar fiatal vesz részt valamilyen formában az alapításban, és még ennél is több tapasztalt missziós támogat bennünket ebben a folyamatban, 2022 szeptemberétől pedig már a második évünkre készülődünk itthon.

Amennyiben jelentkezel, te is részese lehetsz mindennek.

A JL olyan bentlakásos évet tesz lehetővé fiataloknak a tanulmányok és a munka világából kiszakadva (gap year / szombatév), amiben kibontakoztathatják és megélhetik a keresztségben megkapott küldetésüket: Jézus örömhírét vigyék el a föld végső határáig, és a társadalom összes végletébe.

Az Egyházban több olyan közösség létezik, ami lehetővé tesz egy évet hivatástisztázásra és/vagy misszióra. Mielőtt jelentkezel az Ifjú Lámpásba, érdemes körülnézned, és megvizsgálnod, hogy tényleg ide szól-e a hivatásod az Úrtól.

A Jeunesse-Lumière néhány jellegzetessége:

A puszta és a misszió váltakozása: a „pusztai” szempontot a teremtett világ szépségében való elmélyülés, a városból való kivonulás és a csendes időszakok, a tanulás és készülődés jellemzik. Ez a kivonulás azonban nem jelent elszakadást a valóságtól. Különösen fontos a misszió előtt, hogy képben legyünk az aktuális „trendekkel” is, és hogy valóságos közösségi életet éljünk ebben az időszakban. Ez a készület az évnek nagyjából a 80%-át fedi le, míg a maradék 20%-ot töltjük misszióban.

Ahhoz, hogy ezt a belső csendet megélhessük, és a közösségi életet, a személyes jelenlétet valóban megtapasztaljuk, a mobil és internet használatát a minimálisra szűkítjük. Egy év, amikor mások helyett Istennek vagyunk online. A közösségi oldalak helyett, az élet közösségi oldalát nézzük.

Monasztikus színezet: szinte szerzetesi módon veszünk részt az egyház imádságában, a zsolozsmában és a szemlélődésében, a csendben. A liturgiát átitatják az egyházatyák szövegei, az egyházi év ritmusát pedig „szép és kreatív dramaturgiával” követjük.

A hitelesen katolikus egyházi valóság teljes spektrumára nyitott szemlélet, különös tekintettel a keleti rítusokra, hogy « két tüdővel lélegezzünk » II. János Pál vágya szerint. Fontos számunkra, hogy többször is részt vegyünk a görögkatolikus Szent Liturgián az év folyamán, valamint felfedezzük az ikonográfia, valamint énekeik és spiritualitásuk gazdagságát.

Továbbá fontos számunkra az egyház liturgikus hagyományaihoz ragaszkodó tradicionalista irányvonal, így az év során több alkalommal is részt veszünk a rendkívüli formában ünnepelt szentmisén, hogy felfedezzük ennek a liturgiának a sokévszázados kincseit, és ugyanakkor nagy nyitottsággal fogadjuk a Szentlélek ajándékait, amelyek a 20. században megmutatkoztak a karizmatikus mozgalmakban, mint az Egyház megújulását szolgáló adomány. A JL ebben a nyitottságában lesz tradizmatikus és kontemplaktív, befogadva az Egyház különböző karizmáit.

Nemzetközi közösség: Szoros kapcsolatot ápolunk a világ 5 különböző pontján lévő JL közösségek fiataljaival. Az európai iskolák több közös programot szerveznek az év során: közös lelkigyakorlat, zarándoklat és ünnepek alatt találkozhatunk, és ismerhetjük meg egymást jobban .

Hívjuk a fiatalokat az egész Kárpát-medencéből, valamint készülünk a határon túli magyar területekre is minden évben ellátogatni egy misszióra/zarándoklatra.

Egy olyan pasztorális pedagógia, amely figyel a különböző személyes talentumoknak a fejlesztésére, bizalmat szavazva mindenkinek a misszióban és a közösségi életben, ami így színtere és forrása lehet a növekedésnek, kiteljesedésnek és gyógyulásnak is.

Napi „testvéri” szolgálatok. Nincs alkalmazott, aki elvégezné a mindennapi feladatokat. A felelősség, a kölcsönös szolgálat, az önmagad adásának valódi iskolája… A valóság iskolája. Mosás, főzés, liturgia, takarítás, szabadtéri munka, kertészkedés, veteményezés stb.: a fiatalok „testvérségekbe” (kis csoportokba) osztva, felváltva végezzük ezeket a feladatokat napi 2-3 órában.

Az iskolát nem felnőttek közössége működteti. A felelősségvállalásuk megerősítése érdekében nagy bizalmat szavazunk a másodéves fiataloknak (m.é.-knek). „A Jeunesse-Lumière-t rábízom… a Jeunesse-Lumière-re”: így szóltak Abelé püspök atya prófétai szavai a JL 1984. október 1-jei nyitó, alapító szentmiséjén. Azóta ez a szó továbbra is megerősítést nyert: Az iskola a másodévesek csapatára van bízva, akik mindazt, amit kaptak továbbadják a következő évfolyam számára, készen az ő szolgálatukra. Az evangélium szerinti felelősség igazi iskolája ez számukra.

Ugyanakkor nem egyedül hordozzák ezt a felelősséget: állandó jelleggel jelen van néhány felnőtt („őregek”), többek között Péter atya, akik tanácsot és támogatást nyújtanak a másodéves fiataloknak, felkészítve őket erre a pasztorális feladatra, mint Keresztelő János, aki utat mutat és félreáll, hogy a másik növekedhessen.

Gondviselésre hagyatkozás. A magyar közösségünkben nem kérünk „tandíjat”, hisz ez az év valóban a világi fiatalok misszióra való képzéséről szól, és követjük a hetvenkét tanítvány példáját, akiket Jézus küld az aratásba: „Egyétek és igyátok, amit adnak, mert méltó a munkás a maga bérére!”
(Lk 10,7)
. A közösség anyagi hátterét így teljesen Isten gondviselésére bízzuk, ami számtalan kegyelem forrása. Mindazok, akik támogatnak bennünket, résztvevőivé válnak a missziónknak, és tanúivá az Egyház egy-testiségének.

Alapítás. „Ez nem lelkiségi mozgalom, nem szerzetesrend, nem teológiai iskola, hanem az Egyház csöndes, alázatos, de hatalmas erőket felszabadító megalakulása.
Meglep ez a megállapítás?

Az egy Szent, katolikus és apostoli Egyháznak mindig az alapítás állapotában kellene lennie, vagyis soha ki nem lépve Pünkösd erőteréből. » Így ír Barsi Balázs atya az ETIKA című könyv előszavában a Péter atya körül alakuló „apostol iskoláról », vagyis a Jeunesse-Lumière Magyarországról.

Továbbá Daniel-Ange atya, a JL alapítója azt írja egy helyen, hogy minden év résztvevői társalapítóivá válnak egy új, teljesen egyedi évnek.

Így, amennyiben te is jelentkezel, részesévé válsz ennek a Háromságos alapításnak. Társalapítója leszel a saját évednek, a Jeunesse-Lumière Magyarországnak, és csendben és alázatosan az egész Egyháznak.

Néhány gyakran ismételt kérdés:

Mit tanulunk majd, milyen kurzusok várnak?

Minden héten (leszámítva a missziókat, zarándoklatokat és a lelkigyakorlatos heteket) érkezik egy előadó (pap, szerzetes, házaspár, laikus – teológus vagy missziós), aki bevezet majd mélyebben egy-egy témába. Lesz itt szó Istenről és emberről, a Bibliáról, az Egyházról, a többi vallásról, társadalmi kérdésekről (pl. bioetika), és még sok érdekes dologról.

Kapok róla bizonyítványt/oklevelet/képesítést, ha elvégeztem ezt az évet?

Papír alapon nem lesz nyoma, hogy elvégezted a sulit. Ez egy szabad év, amit Istennek adsz az életedből, és Ő tölti ki a bizonyítványod róla. Ha 100%-t adsz Istennek, Ő is hozzáteszi az Ő 100%- át!

Ennek megfelelően nincsenek dolgozatok sem.
A legnagyobb „számonkérés” a misszió, és maga az élet.

Vannak szünetek az év során?

Igen, 2 alkalommal: Karácsony másnapjától van egy hetes szünet, illetve Húsvét Hétfőtől szintén egy hét. Tehát, a nagy ünnepeket a közösségben töltjük, együtt ünnepeljük meg, s utána mindannyian hazamegyünk a családunkhoz.

Van kimenő a városba szabad napokon/szabadidőben?

A JL karizmájához hozzátartozik a „pusztai” dimenzió, ezért, hogy teljesen megélhesd ezt a missziós évet, pusztán szórakozásképp nem fér bele egy kiruccanás a városba, de természetesen előfordulhat olyan esemény, ami miatt fontos lesz egy napra kimozdulnod – erre van lehetőség. Ellenben a pénteki napokon és szabadidőben buzdítunk, hogy indulj el bátran egy nagyobb túrára a természetbe, ami remek alkalom gyönyörködni a teremtett világ szépségében, és így még közelebb kerülni a Teremtőhöz.

Közösségi szinten azonban többször is lesz olyan alkalom, amikor teszünk egy kört a városban, különböző missziók vagy közösségi programok miatt.

Ha valamit szeretnél vásárolni, ami elengedhetetlen, de nincsen biztosítva a közösségben, akkor ezeknek a beszerzéséért lesz egy felelős, akihez fordulhatsz majd.

Meghívhatom a családomat, barátaimat, hogy meglátogassanak az év folyamán?

Nagy örömmel tölti el a közösséget, ha jönnek hozzánk látogatóba barátok és családtagok, szóval erre van lehetőség, ha találunk megfelelő időpontot. Segítünk szállást is biztosítani a házban vagy a környéken, ha több napra maradnának. Ha te szeretnél látogatóba jönni, akkor írj bátran egy emailt az ifju.lampas@gmail.com címre.

Van internet elérhetőség a közösségben?

Közösségi szinten biztosítunk internetelérést és számítógépet is arra az esetre, ha valamit el kell intézni hirtelen online, így csak emiatt nem kell internet előfizetéssel rendelkezned, de alapvetően igyekszünk a létfontosságú, sürgős üzenetekre szűkíteni a digitális eszközök használatát a hét közben, míg a családdal és barátokkal való kapcsolattartásra a vasárnapi nap van kijelölve.

Mi a helyzet a nyári misszióval?

A nyári missziót az év vége után csináljuk majd július-augusztusban. Ez ugyanúgy hozzátartozik az elköteleződéshez, szóval érdemes lesz úgy tervezned a nyaradat, hogy két hetet rá tudj szánni erre a programra. Mivel ez az első évünk Magyarországon, mindez még tervezés alatt áll, de valószínüleg két opció közül választhatsz majd.

Tényleg nincs tandíj? 

Ahogy írtuk, valóban nem kell fizetned, ha részt szeretnél venni a missziós évben. Ez egy lehetőség arra, hogy megtapasztaljuk az Úrnak a gondviselését, aki int bennünket, hogy ne aggódjunk a táplálékunk vagy az öltözetünk miatt (vö. Mt 6,25-34). Ez megtanít minket arra, hogy szerény módon, és hálatelt szívvel fogadjuk mindazt, amink van.

Nagyon hálásak vagyunk azokért az emberekért, akik bármilyen formában támogatják a mi missziónkat, mint az Úr szerető gondoskodásának megnyilvánulása. 

Ha úgy érzed, hogy te is hozzá szeretnél járulni valamivel a közösség fenntartásához, azért mindig hálásak vagyunk, de ez nem feltétel a magyar misszióban való részvételhez.

Mihez kezdek majd magammal az év után?

Ez egy jó kérdés, és csak rajtad és a Jóistenen áll!

Szeretnénk látni mindannyian, ahogy kibontakozol év közben, és felismered a hivatásodat.

Persze, ez nem mindenkinél történik villámcsapásszerűen, és nem ígérjük, hogy egy év alatt tuti, hogy el fogod dönteni, fel fogod ismerni, hogy mit szeretnél csinálni, mivel szeretnél foglalkozni, illetve Isten mit szeretne veled kapcsolatban, de az biztos hogy a JL egy olyan hely és év lesz számodra, ahol el tudsz mélyedni a hivatástisztázásban. Sok különböző hivatású nővel és férfival találkozhatsz és beszélhetsz majd az év során, ami segíthet neked is a megkülönböztetésben. Ebben a kérdésben segítségedre szolgál majd egy lelkivezető – aki nem egy guru, nem dönthet helyetted -, de segít abban, hogy rátalálj arra az útra, amire hív téged Isten.

Ahhoz, hogy valóban szabadon történjen ez a megkülönböztetés, figyelünk rá, hogy a közösség előtt ne jelentsünk ki felelőtlenül olyan dolgokat, amiben még nem vagyunk biztosak, hogy ne külső elvárásoknak kelljen megfelelnünk az év végén a döntésünk során.

Mi szükséges a jelentkezéshez?

Ha úgy érzed, hogy szeretnél részt venni egy ilyen missziós évben, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az ifju.lampas@gmail.com vagy a roska.peter@katolikus.hu email címen.

Nyugodtan tedd fel a kérdéseidet Péter atyának, vagy a másodéves fiataloknak!

Nyáron, augusztus elején tartunk 2022-ben egy hivatástisztázó hetet, várhatóan Budapesten, amire hívunk, hogy vegyél részt, hogy te is és mi is meg tudjuk különböztetni, hogy valóban itt van-e a helyed szeptembertől, de már tanév közben is van lehetőség arra, hogy pár napra betekintést nyerhess a közösség életébe. Vedd fel velünk bátran a kapcsolatot!

Ha ég benned a tűz, hogy átadd Jézus örömhírét a világnak, és vágysz rá, hogy az életed mégjobban meggyökerezzen Őbenne, akkor nincs félnivalód a „felvételi eljárástól”.

Ez a hét akkor is nyitott számodra a jelentkezők számától függően, ha még nem szeretnél elköteleződni egy évre szeptembertől, de szívesen megismernéd közelebbről ezt a kezdeményezést.